The main aims of The Science and Art Village (SAV) will be “to make all segments of the society love science, reading, curiosity, learning and teaching”; “to support especially children and young people to stand on their own feet, to increase their belief and confidence in themselves, to believe in their goals in a more motivated way and to have a better future”; ” to encourage individuals of all ages who are enthusiastic about learning to question, learn, experiment, and contribute to innovation with their acquired knowledge.”
WHAT IS SAV?
SAV is designed as a science, art, education, play and production center open in summer and winter. Our goal is to make our activities that we have been carrying out since 1978 in the fields of Science-Technology-Informatics and Arts-Sports, starting with EFES and continuing as İLKYAR Foundation, permanent throughout the year. In order to achieve this purpose we put the “applied education and research” village, in other words, SAV, into service not only for 7th graders but also for young people and adults of all ages and scientists.
To make everyone love reading, wondering, researching, learning and teaching. To support children and young people to stand on their own feet for a better future. We want to establish SAV for every learning-lover who makes an effort to question what they are curious about, learn, try, and contribute to production with what they have learned.
There will be both paid events and free events.
It will be free of charge for the students and teachers that İLKYAR supports and invites to the village.
Certificates or external package programs which are requested will be available with a fee.
Sadece çocuklara değil, çeşitli yaş gruplarına ve yetişkinlere yönelik programlar da geliştirilecek.
Ortaokul öğrencileri ana eksende yer alırken lise ve üniversite öğrencileri ihmal edilmeyecek.
Yetişkinlere yönelik çekici güzel programlar yıl boyunca sürecek.
Derslikleri, laboratuvarları, kütüphanesi, amfisi, spor tesisleri, gelenleri ağırlayabileceği misafirhaneleri, lojmanları, yurtları, sosyal tesisi, atölyeleri, müzesi, sergi salonu olan; atıklarını geri kazanan, kendi enerjisini üreten yani her şeyiyle kendi kendine yeten, ahırı, kümesi, tarım alanı, meyve bahçesi, seraları olan bir kampüs olacak.
Programların süreleri program içeriğine bağlı olarak 1, 2, 4 hafta veya daha uzun olabilecektir.
Yaz boyu, hafta sonları, dönem arası ve hatta dönem içinde uygun dönemler değerlendirilecek.
Özellikle okulların açık olduğu dönemlerde, sertifika programları, yetişkinlere yönelik eğitim programları gerçekleştirilecektir.
Birikimi ve yetkinlikleri olan herkes, uzmanlık alanlarındaki programlarda görev alabilecek.
Bu programlar temel eğitimler dışındaki uygulamaları, araştırma geliştirme projelerini, zanaatkarlık becerilerini ve sürükleyici nitelikteki enerjiyle gençlerin getireceği her tür yenilikleri
kapsayabilecektir.
Hem gerçekleştirilecek yetişkinlere yönelik etkinliklerden elde edilecek gelirler, hem sponsorluk kapsamında gerçekleşecek programlardan hem de desteği hiç kesilmeden süren bağışçılardan gelen bağışlardan. Ayrıca İLKYAR’a gönül vermiş tüm gönüllüler de hem emekleri, hem de maddi destekleri ile projenin ayakta kalmasını sağlayacaklar.
Hedefimiz 2024’de en azından projenin ilk fazını yani temel birkaç bölümünü tamamlayıp köyde yaşamı başlatmak. Ancak projenin tamamının 2’şer yıllık 2 faz halinde toplam 4 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Kaynak olduğu sürece hedefin yakalanması daha erken de olabilir.
2018’de başlayan İLKYAR Bilim ve Sanat Köyü (BSK) çalışmaları 2021’den itibaren yoğunluk kazanmıştır.
Bu doğrultuda yapılan çalışmalar kısaca aşağıdaki gibidir:
Mimarların hepsi Bilim Sanat Köyü (BSK) projesine heyecanla yaklaşmışlar ve önerilerini sunmuşlardır. Mimarlara iletilen:
“Bu tesis, güncel teknolojileri kullanacak, aynı zamanda, Anadolu’nun engin kültür mirasını özümseyecek ve içinde yaşamaya başladığı Safranbolu’nun mimari dokusuna ve kadim estetiğine karşı saygılı ve mütevazı bir duruş sergileyecektir.”
ilkeler esas alınarak öneriler değerlendirilmiştir.
En sona yaklaşan 3 kuruluşun çalışmaları arasından seçilen firmaya önerilerini sonuçlandırması talep edilmiştir. Ortaya çıkan eser beğenilmiştir. Seçilen firmayla BSK’nün detaylı Kesin Projelendirme çalışmalara devam etmesine karar verilmiştir.
Firma ile sözleşme imzalanarak detaylı kesin projelerin çizilmesi için çalışmalara
başlanmıştır. Hem İLKYAR gönüllüsü hem de proje takibinde tecrübeli olan mühendislerden firmanın proje çizimlerinin denetlenmesi konularında destek alınacaktır.
Bütün (mimari, mekanik, statik, elektrik, peyzaj) detay projelerin çizilmesi ile ilgili teklif 120.000 USD civarındadır.
Ayrıca ilk etapta yapılmasını planladığımız ‘Yetişkin Eğitim Merkezi’ ve ‘Yetişkin Konaklama ile ilgili inşaat için toplam 2.300.000 USD’lık bir yatırım gerektireceği, kesin projelerden sonra bu rakamın güncelleneceği anlaşılmıştır.